Ciasto kawowo - orzechowe 1

Ciasto orzechowe nasączone kawą, pianka kawowa,
galaretka porzeczkowa i bita śmietana posypana orzechami
to moja propozycja na walentynki.

Przepis

Składniki

Ciasto orzechowe

  • 160 g zmielonych orzechów włoskich
  • 5 jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy Inka (użyłam korzennej)
  • 2 łyżki bułki tartej

Do nasączenia

  • 130 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki kawy Inka (użyłam korzennej)

Pianka kawowa

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 ml zaparzonej gorącej kawy
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru

Galaretka porzeczkowa

  • 2 galaretki czarna porzeczka lub owoce leśne
  • 600 ml wrzątku

Warstwa śmietanowa z orzechami

  • 350 ml śmietany kremówki
  • 1 śmietan – fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki startych orzechów włoskich

Wykonanie

Ciasto orzechowe

Zmielone orzechy wymieszać z bułką tartą i kawą.
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodać suche składniki i delikatnie wymieszać (można użyć miksera na niskich obrotach).
Ciasto przelać do blachy (25×35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia.

Do nasączenia

Kawę mieloną wymieszać w gorącej wodzie z Inką i wystudzić, następnie nasączyć ciasto.

Pianka kawowa

Żelatynę zalać gorącą kawą, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek, następnie wystudzić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i powoli wlewać wystudzoną kawę z żelatyną miksując na wolnych obrotach.
Całość wyłożyć na nasączone ciasto orzechowe i wyrównać.
Ciasto włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Galaretka porzeczkowa

2 galaretki porzeczkowe wymieszać w 600 ml wody i pozostawić do ostygnięcia.
Wystudzoną i lekko tężejącą (nadal płynną) galaretkę wylać na piankę kawową i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Warstwa śmietanowa z orzechami

Śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i udekorować wierzch ciasta.
Na koniec posypać startymi orzechami i wstawić do lodówki.

Smacznego

Ciasto kawowo - orzechowe 2
Ciasto kawowo - orzechowe

Ilość wyświetleń 597 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *