
Ciasto orzechowe nasączone kawą, pianka kawowa,
galaretka porzeczkowa i bita śmietana posypana orzechami
to moja propozycja na walentynki.
Przepis
Składniki
Ciasto orzechowe
- 160 g zmielonych orzechów włoskich
- 5 jajek
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy Inka (użyłam korzennej)
- 2 łyżki bułki tartej
Do nasączenia
- 130 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki kawy Inka (użyłam korzennej)
Pianka kawowa
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 ml zaparzonej gorącej kawy
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
Galaretka porzeczkowa
- 2 galaretki czarna porzeczka lub owoce leśne
- 600 ml wrzątku
Warstwa śmietanowa z orzechami
- 350 ml śmietany kremówki
- 1 śmietan – fix
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki startych orzechów włoskich
Wykonanie
Ciasto orzechowe
Zmielone orzechy wymieszać z bułką tartą i kawą.
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodać suche składniki i delikatnie wymieszać (można użyć miksera na niskich obrotach).
Ciasto przelać do blachy (25×35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia.
Do nasączenia
Kawę mieloną wymieszać w gorącej wodzie z Inką i wystudzić, następnie nasączyć ciasto.
Pianka kawowa
Żelatynę zalać gorącą kawą, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek, następnie wystudzić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i powoli wlewać wystudzoną kawę z żelatyną miksując na wolnych obrotach.
Całość wyłożyć na nasączone ciasto orzechowe i wyrównać.
Ciasto włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Galaretka porzeczkowa
2 galaretki porzeczkowe wymieszać w 600 ml wody i pozostawić do ostygnięcia.
Wystudzoną i lekko tężejącą (nadal płynną) galaretkę wylać na piankę kawową i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Warstwa śmietanowa z orzechami
Śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i udekorować wierzch ciasta.
Na koniec posypać startymi orzechami i wstawić do lodówki.
Smacznego

