Ciasto kokosowo – porzeczkowe

Ciasto kokosowo – porzeczkowe to deser na bazie biszkoptu, kremu i konfitury.
Słodki smak kokosa jest przełamany kwaskowym smakiem czarnej porzeczki.

Przepis

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Krem kokosowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Do nasączenia

  • 70 ml wódki porzeczkowej
  • 50 ml wody

Dodatkowo

  • ½ szklanki wiórków kokosowych uprażonych na suchej patelni
  • 4 łyżki konfitury porzeczkowej

Wykonanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę.
Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować.
Wsypać obie mąki do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką.
Formę o wymiarach 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno),
przelać ciasto i piec w temperaturze 170 stopni C około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Krem
Mascarpone i śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać kokos i dobrze wymieszać.

Wystudzony biszkopt z wierzchu wyrównać, odcinając przypieczony wierzch i przekroić na dwa blaty ciasta.
Pierwszy z nich nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą, wyłożyć 2/3 kremu
i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugim blatem, nasączyć i wyłożyć na niego resztę kremu.
Wierzch ciasta posypać uprażonymi wiórkami.

Smacznego

Ciasto kokosowo – porzeczkowe
Ciasto kokosowo – porzeczkowe
Ilość wyświetleń 886 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 15
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *