Makowe biszkopty przełożone serową pianką.
Ciasto, które gościło na moim stole w Święta Bożego Narodzenia.
Coś dla wielbicieli maku i sera w zupełnie innej odsłonie.
Przepis
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 220g cukru
- 100g suchego maku
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 500g gotowego sera na sernik
- 2 łyżki cukru pudru
- 350g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 2 galaretki agrestowe
Do nasączenia:
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżka cukru pudru
- ½ szklanki wody
Wierzch:
- 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- mak do posypania
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do blachy (25×35) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Masa serowa
Galaretki zalać 450 ml gorącej wody, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i, dalej miksując, dodawać tężejącą galaretkę.
Dodać ser i wszystko razem wymieszać.
Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć dolny biszkopt.
Masę serową przełożyć na biszkopt, przykryć górnym biszkoptem i nasączyć go pozostałym ponczem.
Wierzch
Śmietanę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i udekorować wierzch ciasta.
Na koniec posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego
Źródło inspiracji – mała cukierenka