Makowe biszkopty nasączone sokiem z pomarańczy i likierem Aperol.
Żelka pomarańczowa pokryta kremem na bazie śmietanki i mascarpone.
Mocno pomarańczowe ciasto.
Przepis
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 220 g cukru
- 100 g suchego maku
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żelka pomarańczowa
- 2 pomarańcze
- 400 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 2 galaretki pomarańczowe
Do nasączenia
- 400 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 60 ml likieru Aperol (można pominąć)
Krem
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan – fixy
Dodatkowo
- 2-3 łyżki maku
Wykonanie
Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do blachy (25×35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Żelka pomarańczowa
Pomarańcze obrać, pozbywając się białych błonek i zmiksować blenderem na mus.
Galaretki zalać 250 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać.
Dodać sok pomarańczowy, zmiksowane pomarańcze i razem wymieszać.
Dodatkową blachę o średnicy 25×35 cm wyłożyć szczelnie folią spożywczą.
Przelać galaretkę z pomarańczami, następnie wstawić do lodówki, aby żelka stężała.
Żelkę można przygotować dzień wcześniej.
Krem
Mascarpone i śmietankę ubić z fixami oraz cukrem pudrem na sztywny krem.
Przekroić ciasto na 2 blaty.
Sok pomarańczowy wymieszać z likierem Aperol.
Pierwszy blat ciasta nasączyć połową ponczu, nałożyć 1/3 kremu i równomiernie rozsmarować.
Następnie położyć żelkę i na niej rozsmarować 1/3 kremu.
Położyć drugą część ciasta, po czym nasączyć resztą ponczu.
Pozostałym kremem pokryć wierzch ciasta, następnie posypać makiem.
Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego