ciasto makowo pomarańczowe

Makowe biszkopty nasączone sokiem z pomarańczy i likierem Aperol.
Żelka pomarańczowa pokryta kremem na bazie śmietanki i mascarpone.
Mocno pomarańczowe ciasto.

Przepis

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 220 g cukru
  • 100 g suchego maku
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żelka pomarańczowa

  • 2 pomarańcze
  • 400 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 2 galaretki pomarańczowe

Do nasączenia

  • 400 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 60 ml likieru Aperol (można pominąć)

Krem

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan – fixy

Dodatkowo

  • 2-3 łyżki maku

Wykonanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do blachy (25×35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Żelka pomarańczowa

Pomarańcze obrać, pozbywając się białych błonek i zmiksować blenderem na mus.
Galaretki zalać 250 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać.
Dodać sok pomarańczowy, zmiksowane pomarańcze i razem wymieszać.
Dodatkową blachę o średnicy 25×35 cm wyłożyć szczelnie folią spożywczą.
Przelać galaretkę z pomarańczami, następnie wstawić do lodówki, aby żelka stężała.
Żelkę można przygotować dzień wcześniej.

Krem

Mascarpone i śmietankę ubić z fixami oraz cukrem pudrem na sztywny krem.

Przekroić ciasto na 2 blaty.
Sok pomarańczowy wymieszać z likierem Aperol.
Pierwszy blat ciasta nasączyć połową ponczu, nałożyć 1/3 kremu i równomiernie rozsmarować.
Następnie położyć żelkę i na niej rozsmarować 1/3 kremu.
Położyć drugą część ciasta, po czym nasączyć resztą ponczu.
Pozostałym kremem pokryć wierzch ciasta, następnie posypać makiem.
Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego

ciasto makowo pomarańczowe
ciasto makowo pomarańczowe
Ilość wyświetleń 5 921 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *