Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser –Ernestine Ulmer.
Czterowarstwowe ciasto równoważące słodki krem i kwaskowy mus malinowy,
na cieście biszkoptowym, a całość dopełnia pianka adwokatowa.
Przepis
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 140g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140g cukru
Mus malinowy
- 1 galaretka malinowa
- 300 g malin
Krem śmietanowy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g kwaśnej śmietany
Polewa z adwokatem
- 3 łyżeczki żelatyny
- 150 ml likieru adwokat
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
Wykonanie
Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki 23×26 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Mus malinowy
Galaretkę wymieszać z 250 ml wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.
Maliny zmiksować blenderem, (przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek), wymieszać z lekko tężejącą galaretką
(musi być jeszcze płynna) i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki, aby mus stężał.
Krem śmietanowy
Żelatynę zalać 60 ml wrzątku, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, powoli wlewać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Dodać kwaśną śmietanę, wymieszać, wylać na warstwę malinową i wstawić do lodówki.
Polewa z adwokatem
Żelatynę zalać 50 ml wrzątku, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Do miski wlać adwokat, wlewać żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać śmietankę i wymieszać.
Wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na noc.
Smacznego
Źródło inspiracji – mała cukierenka