Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe trzywarstwowe, składające się z biszkoptu, delikatnej masy serowej i pianki.
Ciasto dla smakoszy sernika i miłośników pistacji.

Przepis

Składniki

Biszkopt pistacjowy

  • 140 g masła
  • 160 g mąki
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 120 g zmielonych pistacji nie solonych
  • 140 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 350 g gotowego sera na sernik
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka cukru pudru

Pistacjowa pianka

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 180 ml likieru Krupnik pistacjowy
  • 3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie

Biszkopt pistacjowy

Składniki na biszkopt mają mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajka i ubijać do połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z pistacjami i proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej, wlać mleko, następnie całość delikatnie wymieszać szpatułką.
Do brytfanki 23×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.

Masa serowa

Galaretki zalać 400 ml gorącej wody, wymieszać, następnie pozostawić do wystudzenia.
Oba sery wymieszać z cukrem pudrem.
Śmietankę ubić na sztywno, następnie dalej miksując, dodawać wystudzoną galaretkę.
Dodać sery i razem wymieszać, krótko miksując. Masę serową wylać na biszkopt i wyrównać.
Wstawić do lodówki na około godzinę.

Pistacjowa pianka

Żelatynę zalać 50 ml wrzątku, wymieszać, następnie odstawić do wystygnięcia.
Do miski wlać likier pistacjowy, stopniowo wlewać żelatynę i cały czas dokładnie mieszać. Dodać śmietankę i ponownie wymieszać.
Całość wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na noc.

Smacznego

Ciasto pistacjowe 1
Ciasto pistacjowe 2

Ilość wyświetleń 133 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *