Ciasto pistacjowe trzywarstwowe, składające się z biszkoptu, delikatnej masy serowej i pianki.
Ciasto dla smakoszy sernika i miłośników pistacji.
Przepis
Składniki
Biszkopt pistacjowy
- 140 g masła
- 160 g mąki
- 180 g cukru
- 2 jajka
- 120 g zmielonych pistacji nie solonych
- 140 ml mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 350 g gotowego sera na sernik
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka cukru pudru
Pistacjowa pianka
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 180 ml likieru Krupnik pistacjowy
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Biszkopt pistacjowy
Składniki na biszkopt mają mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajka i ubijać do połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z pistacjami i proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej, wlać mleko, następnie całość delikatnie wymieszać szpatułką.
Do brytfanki 23×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa serowa
Galaretki zalać 400 ml gorącej wody, wymieszać, następnie pozostawić do wystudzenia.
Oba sery wymieszać z cukrem pudrem.
Śmietankę ubić na sztywno, następnie dalej miksując, dodawać wystudzoną galaretkę.
Dodać sery i razem wymieszać, krótko miksując. Masę serową wylać na biszkopt i wyrównać.
Wstawić do lodówki na około godzinę.
Pistacjowa pianka
Żelatynę zalać 50 ml wrzątku, wymieszać, następnie odstawić do wystygnięcia.
Do miski wlać likier pistacjowy, stopniowo wlewać żelatynę i cały czas dokładnie mieszać. Dodać śmietankę i ponownie wymieszać.
Całość wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na noc.
Smacznego