Ciasto styropian z brzoskwiniami

Ciasto styropian z brzoskwiniami na kruchym cieście,
popularnie określane jako „sernik bez sera”.
Zamiast sera zawiera śmietanę, do tego jest proste i szybkie w przygotowaniu.

Przepis

Składniki

Kruche ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa „serowa”

  • 1200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • brzoskwinie w puszce

Wykonanie

Kruche ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka, masło i zagnieść kruche ciasto.
Spód brytfanki o wymiarach 25×35 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić na niego 2/3 ciasta.
Pozostałą 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki.

Masa „serowa”

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać proszek budyniowy, śmietanę i krótko miksować na niskich obrotach.
Masę przelać na wyłożoną ciastem brytfankę i wyrównać.
Na wierzchu poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie.
Na brzoskwinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni C około godziny.
Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na około 30 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika, wystudzić i wstawić do lodówki.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Ciasto styropian z brzoskwiniami
Ciasto styropian z brzoskwiniami
Ilość wyświetleń 2 723 , dziś 1
Udostępnij

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *