Ciasto styropian z brzoskwiniami na kruchym cieście,
popularnie określane jako „sernik bez sera”.
Zamiast sera zawiera śmietanę, do tego jest proste i szybkie w przygotowaniu.
Przepis
Składniki
Kruche ciasto
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa „serowa”
- 1200 g kwaśnej śmietany 18 %
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
- brzoskwinie w puszce
Wykonanie
Kruche ciasto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka, masło i zagnieść kruche ciasto.
Spód brytfanki o wymiarach 25×35 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić na niego 2/3 ciasta.
Pozostałą 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki.
Masa „serowa”
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać proszek budyniowy, śmietanę i krótko miksować na niskich obrotach.
Masę przelać na wyłożoną ciastem brytfankę i wyrównać.
Na wierzchu poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie.
Na brzoskwinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni C około godziny.
Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na około 30 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika, wystudzić i wstawić do lodówki.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego
niebo w gębie dla każdego miłośnika brzoskwiń i słodkości -pycha :))
😉
Wygląda pysznie będę musiała sama go spróbować!
Polecam 🙂