Puszysty biszkopt przełożony kremem z musem truskawkowym
oraz kremem o smaku gorzkiej czekolady i trufli, pokryty bitą śmietaną z mascarpone.
Przepis
Składniki
Biszkopt
- 10 jajek
- 350 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
Krem truskawkowy
- 400 g truskawek mrożonych lub świeżych
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 500 g śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
Krem czekoladowo – truflowy
- 50 g gorzkiej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 8 cukierków trufli
- 4 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Wierzch ciasta
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 ml serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Do nasączenia
- 300 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Wykonanie
Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Dodać przesiane mąki i całość wymieszać delikatnie szpatułką.
Spód brytfanki 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boki brytfanki również wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby papier wystawał około 20 cm ponad rant blaszki.
Ciasto wylać i wyrównać w blaszce. Piec w 165 stopniach C przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Pozostawić do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
Krem truskawkowy
Zamrożone lub świeże truskawki przełożyć do garnka, dolać 50 ml wody i gotować, aż truskawki zmiękną.
Truskawki zmiksować blenderem na mus.
Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w 150 ml wrzątku i wymieszać z musem truskawkowym.
Całość pozostawić do wystudzenia.
Śmietankę zmiksować z mascarpone, następnie powoli wlewać wystudzony mus truskawkowy, miksując na wolnych obrotach.
Krem czekoladowo – truflowy
100 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i zdjąć z palnika.
Czekoladę i trufle pokroić, dodać do śmietany, następnie mieszać, aż czekolada się rozpuści.
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 50 ml wrzątku i dokładnie wymieszać.
Rozpuszczoną, jeszcze ciepłą czekoladę wymieszać z żelatyną i pozostawić do wystudzenia.
500 ml śmietanki zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. Dodać wystudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką.
Do nasączenia
Wymieszać wodę z cytryną i cukrem pudrem.
Składanie ciasta
Boki brytfanki wyłożyć folią rantową cukierniczą (lub papierem do pieczenia) w taki sposób, aby wystawała około 20 cm ponad rant blaszki.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć, wyłożyć krem truskawkowy i rozsmarować równomiernie na biszkopcie.
Położyć 2 blat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć krem czekoladowy, następnie ponownie równomiernie rozsmarować.
Ostatni blat ciasta ułożyć na kremie czekoladowym i również nasączyć.
Na wierzch ciasta wyłożyć śmietankę ubitą z mascarpone i cukrem pudrem – ja zrobiłam na wierzchu rozetki, przekładając krem do rękawa cukierniczego z wybraną tylką.
Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego