Ciasto z owocami i kruszonką posypane pistacjami
to kolejna odsłona szybkiego w wykonaniu ciasta biszkoptowego na moim blogu.
Proponuję również wersję z jabłkami, figami, a także z truskawkami i migdałami.
Przepis
Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g truskawek
- 100 g borówek
- 2 łyżki posiekanych pistacji (niesolonych)
Kruszonka
- 50 g roztopionego masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Wykonanie
Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i wymieszać widelcem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej powoli wlewać olej, cały czas miksując.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki 23×23 cm wyłożonej papierem przełożyć ciasto i wyrównać.
Ułożyć borówki oraz pokrojone w plasterki truskawki, wciskając je lekko do środka, następnie posypać kruszonką i posiekanymi pistacjami.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego