Ciasto z owocami i kruszonką 1

Ciasto z owocami i kruszonką posypane pistacjami
to kolejna odsłona szybkiego w wykonaniu ciasta biszkoptowego na moim blogu.
Proponuję również wersję z jabłkami, figami, a także z truskawkami i migdałami.

Przepis

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 2 łyżki posiekanych pistacji (niesolonych)

Kruszonka

  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki

Wykonanie

Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i wymieszać widelcem.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej powoli wlewać olej, cały czas miksując.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki 23×23 cm wyłożonej papierem przełożyć ciasto i wyrównać.
Ułożyć borówki oraz pokrojone w plasterki truskawki, wciskając je lekko do środka, następnie posypać kruszonką i posiekanymi pistacjami.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Ciasto z owocami i kruszonką 2
Ciasto z owocami i kruszonką 3
Ilość wyświetleń 84 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.