Tym razem stery w kuchni przejęła moja córka.
Mój udział polegał jedynie na zrobieniu zdjęć 😉
Wegetariańskie curry z batatami i ciecierzycą to proste w przygotowaniu danie, łączące w sobie różnorodne smaki.
Słodycz mleka kokosowego kontrastuje z kwaskowością pomidorów oraz pikantną pastą curry.
Propozycja na sycący, rozgrzewający obiad, idealny na zimowe dni.
Przepis
Składniki
- szklanka ciecierzycy
- 2-3 małe bataty
- 250 ml mleka kokosowego
- pół puszki pomidorów krojonych
- pół łyżeczki pasty curry (u mnie zielona)
- sól
Wykonanie
Ciecierzycę namoczyć (najlepiej przez całą noc), następnie przepłukać i gotować około 45 minut,
pod koniec gotowania posolić.
Na patelnię wlać mleko kokosowe, pół szklanki wody, dodać pastę curry i zagotować.
Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę bataty i dusić pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Gdy bataty zmiękną, dodać pomidory z puszki i ugotowaną ciecierzycę oraz sól do smaku.
Dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem i zieloną pietruszką.
Smacznego
Źródło inspiracji: littlehungrylady