Chłodny i lekki deser z jogurtem i truskawkami, kremowy i owocowy,
a przy tym mało kaloryczny. Sprawdzi się na upalne dni.
Przepis
Składniki (na 2 wysokie szklanki)
- 250g truskawek + do dekoracji
- 350g jogurtu greckiego
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu (ilość zależy od słodkości truskawek)
Wykonanie
Truskawki zmiksować blenderem na mus, dodać 1,5 łyżki syropu klonowego i wymieszać.
Jogurt grecki wymieszać z 1/2 łyżki syropu klonowego.
Pokrojone w cienkie plasterki truskawki ułożyć na ściankach wysokich szklanek.
2/3 jogurtu wyłożyć na dno szklanek, następnie przełożyć mus truskawkowy.
Pozostałą część jogurtu delikatnie wyłożyć na mus. Udekorować truskawkami i miętą.
Podawać schłodzony.
Smacznego
Ilość wyświetleń 688 , dziś 1