Domowa focaccia

Domowa focaccia – chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.
Kluczem do wykonania jest czas potrzebny na jej wyrastanie.


Przepis

Składniki

  • 550 g mąki do pizzy (lub zwykła pszenna)
  • 400 ml wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy lub suszonych pomidorków z czosnkiem
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy

Dodatkowo

  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • świeży rozmaryn
  • 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem lub oregano

Wykonanie

Suche składniki wymieszać razem, dodać wodę i wymieszać wszystko łyżką.
Ciasto polać oliwą i krótko wyrobić, tylko do połączenia się składników.
Przykryć ciasto w misce folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i chwilę wyrobić w misie, następnie posmarować 1 łyżką oliwy.
Blaszkę o wymiarach 33 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią naoliwione ciasto.
Ciasto pozostawić do wyrastania na około 3 godziny (bez przykrycia).
Wyrośnięte ciasto polać 1 łyżką oliwy, następnie wciskać w nie palce, tak aby na wierzchu ciasta powstały bąbelki.
W ciasto powciskać pomidorki koktajlowe (większe przekroić na połówki), posypać przyprawą i rozmarynem.
Focaccię piec 30 minut w temperaturze 220 stopni C.

Smacznego

Domowa focaccia 2
Domowa focaccia 2
Domowa focaccia 3
Domowa focaccia 3
Ilość wyświetleń 166 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *