Moja alternatywa dla pełnej konserwantów wędliny ze sklepu.
Przyrządzony w ten sposób schab jest miękki i soczysty.
W zależności od upodobań można użyć różnych mieszanek przypraw.
Przepis
Składniki
- 800 g schabu
- łyżeczka soli himalajskiej
- ½ łyżeczki oregano
- łyżka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- łyżka majeranku
- ½ łyżeczki bazylii
- (można użyć dowolnej mieszanki przypraw)
Wykonanie
Schab umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć mięso mieszanką przypraw. Szczelnie owinąć w folię spożywczą.
Włożyć do rękawa do pieczenia i również szczelnie owinąć nim mięso.
Następnie ciasno obwiązać sznurkiem do mięsa. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby przykryła mięso.
Gotować pod przykryciem 2 godziny. Po upływie tego czasu zdjąć z palnika i pozostawić w wodzie do ostygnięcia.
Gdy mięso wystygnie, wyjąć z folii, owinąć w papier do pieczenia i włożyć do lodówki. Kroić po schłodzeniu.
Smacznego
Ilość wyświetleń 695 , dziś 1
Wygląda smacznie,na zdjęciu jak pieczony. Lubię pichcić ,przyrządzałam w piekarniku, gotowanego jeszcze nie. Zrobię czym prędzej.
Proszę napisać czy smakował 🙂