Domowa wędlina - schab

Moja alternatywa dla pełnej konserwantów wędliny ze sklepu.
Przyrządzony w ten sposób schab jest miękki i soczysty.
W zależności od upodobań można użyć różnych mieszanek przypraw.

 

Przepis

Składniki

  • 800 g schabu
  • łyżeczka soli himalajskiej
  • ½ łyżeczki oregano
  • łyżka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki bazylii
  • (można użyć dowolnej mieszanki przypraw)

Wykonanie

Schab umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć mięso mieszanką przypraw. Szczelnie owinąć w folię spożywczą.
Włożyć do rękawa do pieczenia i również szczelnie owinąć nim mięso.
Następnie ciasno obwiązać sznurkiem do mięsa. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby przykryła mięso.
Gotować pod przykryciem 2 godziny. Po upływie tego czasu zdjąć z palnika i pozostawić w wodzie do ostygnięcia.
Gdy mięso wystygnie, wyjąć z folii, owinąć w papier do pieczenia i włożyć do lodówki. Kroić po schłodzeniu.

Smacznego

Domowa wędlina - schab

Domowa wędlina - schab

Ilość wyświetleń 695 , dziś 1
Udostępnij

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *