Domowe hamburgery

Domowe hamburgery polecają się na obiad 🙂
Proponowany przeze mnie hamburger jest zdrowszy i lżejszy od tradycyjnego.
Do wykonania wykorzystuję bułki z poprzedniego przepisu.

Przepis

Składniki

  • bułki hamburgerowe
  • 300 g filetu z indyka lub kurczaka
  • 1 jabłko
  • bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej + do panierowania
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki

  • sałata
  • pomidor
  • ogórek
  • rzodkiewka

Wykonanie

Bułkę zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką. Wymieszać z jabłkiem i resztą składników.
Z mięsnej masy uformować burgery wielkości bułek hamburgerowych i obtoczyć w bułce tartej.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec w 190 stopniach C przez 45 minut.

Bułkę przekroić, ułożyć na niej sałatę, burgera, plastry pomidora, rzodkiewki i ogórka.
Podawać z ulubionym sosem.

Smacznego

Domowe hamburgery
Domowe hamburgery
Ilość wyświetleń 421 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *