Domowe hamburgery polecają się na obiad 🙂
Proponowany przeze mnie hamburger jest zdrowszy i lżejszy od tradycyjnego.
Do wykonania wykorzystuję bułki z poprzedniego przepisu.
Przepis
Składniki
- bułki hamburgerowe
- 300 g filetu z indyka lub kurczaka
- 1 jabłko
- bułka kajzerka
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej + do panierowania
- sól i pieprz do smaku
Dodatki
- sałata
- pomidor
- ogórek
- rzodkiewka
Wykonanie
Bułkę zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką. Wymieszać z jabłkiem i resztą składników.
Z mięsnej masy uformować burgery wielkości bułek hamburgerowych i obtoczyć w bułce tartej.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec w 190 stopniach C przez 45 minut.
Bułkę przekroić, ułożyć na niej sałatę, burgera, plastry pomidora, rzodkiewki i ogórka.
Podawać z ulubionym sosem.
Smacznego
Ilość wyświetleń 421 , dziś 1