Pyszne domowe lody truskawkowe z kawałkami truskawek.
Można je podawać w wafelku albo w pucharku
z bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami.
Przepis
Składniki
- 700 ml mleka (może być bez laktozy)
- 150 g cukru
- 500 ml śmietanki kremówki 30% (może być bez laktozy)
- 300 g truskawek
Wykonanie
Do garnka wlać mleko, dodać cukier i gotować około 50 minut, często mieszając, aby mleko się nie przypaliło.
Finalnie ma zgęstnieć i zmniejszyć swoją objętość o ponad połowę.
W ten sposób powstanie mleko skondensowane.
Zostawić je do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce.
Kilka truskawek pokroić na drobne kawałki, a resztę zmiksować.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej schłodzone mleko skondensowane i delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać zmiksowane i pokrojone truskawki.
Całość wymieszać, przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalnika.
Aby lody były puszyste i nie zmroziły się zbyt mocno, należy po około 30 minutach wyjąć je z zamrażalnika
i przemieszać, następnie czynność powtórzyć jeszcze dwa razy w tych samych odstępach czasowych.
Smacznego