Domowe lody wykonane z dwóch składników: mleka skondensowanego i śmietanki kremówki.
Jeśli chcemy mieć naturalne lody bez konserwantów i polepszaczy,
proponuję samodzielnie przygotować mleko skondensowane.
Możemy również sami zadecydować o stopniu słodkości lodów, a także czy ma to być wersja bez laktozy.
Przepis
Składniki
- 700 ml mleka (może być bez laktozy)
- 150 g cukru
- 400 ml śmietanki kremówki 30% (może być bez laktozy)
Wykonanie
Do garnka wlać mleko, cukier i gotować około 50 minut, często mieszając, aby mleko się nie przypaliło.
Finalnie ma zgęstnieć, zmniejszyć swoją objętość o ponad połowę i mieć karmelowy kolor.
W ten sposób powstanie mleko skondensowane.
Zostawić je do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej schłodzone mleko skondensowane i delikatnie wymieszać.
Całość przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalnika.
Aby lody były puszyste i nie zmroziły się zbyt mocno, należy po około 30 minutach wyjąć je z zamrażalnika
i przemieszać, następnie czynność powtórzyć jeszcze dwa razy w tych samych odstępach czasowych.
Smacznego