Dziś proponuję domowy kebab z kurczaka pieczony w piekarniku.
Wystarczy mięso, cebula i patyczki do szaszłyków.
Całość dopełnia jogurt z dodatkiem bazylii.
Tak przygotowany kebab daje pewność, że wiesz, co jesz 😉
Składniki
- 500 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy do kebaba lub gyros
- sól do smaku
Jogurt bazyliowy
- 150 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- 1 duża cebula
- 3 patyczki do szaszłyków
Wykonanie
Mięso pokroić w cienkie plastry, dodać przyprawy, olej i dokładnie wymieszać.
W tak przygotowanej marynacie pozostawić na około godzinę.
Cebulę przekroić na pół, w jedną połówkę wbić patyczki do szaszłyków.
Na patyczki nadziewać mięso, dociskając do cebuli i tworząc zwarty kebab.
Na górę kebaba wbić drugą połówkę cebuli i całość przełożyć (na stojąco) do naczynia żaroodpornego.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 60 – 75 minut.
Po upieczeniu kroić ostrym nożem w paski.
Jogurt wymieszać z bazylią, solą i pieprzem.
Kebab podawać z ulubionymi dodatkami i sosem jogurtowym.
Smacznego