Domowy kebab

Dziś proponuję domowy kebab z kurczaka pieczony w piekarniku.
Wystarczy mięso, cebula i patyczki do szaszłyków.
Całość dopełnia jogurt z dodatkiem bazylii.
Tak przygotowany kebab daje pewność, że wiesz, co jesz 😉

Składniki

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy do kebaba lub gyros
  • sól do smaku

Jogurt bazyliowy

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki posiekanej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 1 duża cebula
  • 3 patyczki do szaszłyków

Wykonanie

Mięso pokroić w cienkie plastry, dodać przyprawy, olej i dokładnie wymieszać.
W tak przygotowanej marynacie pozostawić na około godzinę.
Cebulę przekroić na pół, w jedną połówkę wbić patyczki do szaszłyków.
Na patyczki nadziewać mięso, dociskając do cebuli i tworząc zwarty kebab.
Na górę kebaba wbić drugą połówkę cebuli i całość przełożyć (na stojąco) do naczynia żaroodpornego.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 60 – 75 minut.
Po upieczeniu kroić ostrym nożem w paski.
Jogurt wymieszać z bazylią, solą i pieprzem.
Kebab podawać z ulubionymi dodatkami i sosem jogurtowym.

Smacznego

Domowy kebab
Domowy kebab
Ilość wyświetleń 1 025 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *