
Drożdżowe warkocze polecają się na śniadanie i na przekąskę 😉
Delikatne ciasto drożdżowe, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Przepis
Składniki
- 450 g mąki
- 225 ml mleka
- 45 g roztopionego masła
- 10 g suchych drożdży
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania warkoczy
- 60 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- mak do posypania
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto,
aby było miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę wyrobić.
Podzielić na 18 równych części i z każdej z nich uformować wałeczek 30 cm.
3 wałeczki zlepić ze sobą u samej góry, zapleść warkocz i zlepić ze sobą dolne końce.
W taki sposób uformować 6 warkoczy, każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Piec w temperaturze 180 stopni C około 15 minut.
Smacznego


Ilość wyświetleń 1 643 , dziś 1