Miękkie i puszyste drożdżówki pistacjowe.
Do ich przygotowania można wykorzystać gotową pastę pistacjową lub zrobić ją samodzielnie.
Jako zamiennik pasty pistacjowej sprawdzi się na przykład migdałowa lub inna dowolna.
Przepis
Składniki
- 540 g mąki
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 75 g rozpuszczonego masła
- 10 g drożdży suszonych
- 2 jajka
Nadzienie – pasta pistacjowa
- 5 łyżek syropu klonowego
- 100 g surowych pistacji (niesolone)
Dodatkowo
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki zmielonych surowych pistacji
- 3 łyżki mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką, następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podsypać mąką i rozwałkować
na prostokąt o wymiarach około 30×40 cm.
Pistacje zmiksować blenderem, dodać syrop klonowy, następnie miksować do uzyskania gładkiej pasty.
Rozwałkowane ciasto posmarować pastą pistacjową.
Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku i dokładnie skleić.
Pokroić na 12 równych części, po czym ułożyć w prostokątnej brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką, następnie pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 – 30 minut tak, aby się zarumieniły.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Cukier puder wymieszać z wodą do powstania lukru.
Posmarować bułki i posypać zmielonymi pistacjami.
Smacznego
Nie wpadłabym na to, że pączki pistacjowe można wykonać w domowym zaciszu. a to takie proste 🙂