Drożdżówki pistacjowe

Miękkie i puszyste drożdżówki pistacjowe.
Do ich przygotowania można wykorzystać gotową pastę pistacjową lub zrobić ją samodzielnie.
Jako zamiennik pasty pistacjowej sprawdzi się na przykład migdałowa lub inna dowolna.

Przepis

Składniki

  • 540 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 10 g drożdży suszonych
  • 2 jajka

Nadzienie – pasta pistacjowa

  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 100 g surowych pistacji (niesolone)

Dodatkowo

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki zmielonych surowych pistacji
  • 3 łyżki mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem

Wykonanie

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką, następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podsypać mąką i rozwałkować
na prostokąt o wymiarach około 30×40 cm.
Pistacje zmiksować blenderem, dodać syrop klonowy, następnie miksować do uzyskania gładkiej pasty.
Rozwałkowane ciasto posmarować pastą pistacjową.
Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku i dokładnie skleić.
Pokroić na 12 równych części, po czym ułożyć w prostokątnej brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką, następnie pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 – 30 minut tak, aby się zarumieniły.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Cukier puder wymieszać z wodą do powstania lukru.
Posmarować bułki i posypać zmielonymi pistacjami.

Smacznego

Drożdżówki pistacjowe
Drożdżówki pistacjowe
Ilość wyświetleń 131 , dziś 2
Udostępnij
  •  
  • 59
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *