Puszyste bułki drożdżowe z nadzieniem z prażonych jabłek, oprószone cukrem pudrem.
Pachnące cynamonem, smakiem przywodzą na myśl szarlotkę.
Przepis
Składniki
- 460 g mąki pszennej tortowej
- 14 g drożdży suchych
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 100 g roztopionego masła
Nadzienie
- 3 duże jabłka
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo
- jajko do posmarowania bułek
- cukier puder
Wykonanie
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, podlać 1/4 szklanki wody.
Dusić pod przykryciem, aż owoce zaczną się rozpadać.
Dodać cynamon, miód i skarmelizować.
Gotowe jabłka wystudzić.
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, chwilę wyrobić.
Podzielić na 15 równych części i uformować z nich bułeczki.
Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni, na środek nałożyć łyżkę jabłek, zlepić i uformować okrągłe bułki.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni C około 25 minut.
Wystudzone bułki posypać cukrem pudrem.
Smacznego