Zwinięte w kształt ślimaczków domowe bułeczki drożdżowe z nadzieniem brzoskwiniowym.
Bułeczki są miękkie, puszyste, z dużą ilością nadzienia.
Przepis
Składniki
- 4 i 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 10 g drożdży instant
- 180 ml maślanki
- 90 g rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 200 g konfitury lub dżemu brzoskwiniowego
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak,
aby było miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podsypać mąką i rozwałkować
na prostokąt o wymiarach około 30×40 cm.
Rozwałkowane ciasto posmarować konfiturą lub dżemem
(pozostawiając nieposmarowane 2 cm marginesu na każdym boku).
Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku i dokładnie skleić.
Pokroić na 14 części i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby się nie stykały
i posmarować je roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 – 30 minut tak, aby się zarumieniły.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego