Drożdżówki z brzoskwinią

Zwinięte w kształt ślimaczków domowe bułeczki drożdżowe z nadzieniem brzoskwiniowym.
Bułeczki są miękkie, puszyste, z dużą ilością nadzienia.

Przepis

Składniki

  • 4 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 10 g drożdży instant
  • 180 ml maślanki
  • 90 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 200 g konfitury lub dżemu brzoskwiniowego

Wykonanie

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak,
aby było miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podsypać mąką i rozwałkować
na prostokąt o wymiarach około 30×40 cm.
Rozwałkowane ciasto posmarować konfiturą lub dżemem
(pozostawiając nieposmarowane 2 cm marginesu na każdym boku).
Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku i dokładnie skleić.
Pokroić na 14 części i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby się nie stykały
i posmarować je roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 – 30 minut tak, aby się zarumieniły.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Drożdżówki z brzoskwinią
Drożdżówki z brzoskwinią
Ilość wyświetleń 401 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *