Drożdżówki z jabłkami

Bułeczki drożdżowe z prażonymi jabłkami i pokryte chrupiącą orzechową kruszonką.
Idealne do kawy, na deser lub drugie śniadanie.


Przepis

Składniki

  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży
  • 75 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka

Nadzienie z jabłek

  • 700 g jabłek
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu

Orzechowa kruszonka  

  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 60 g roztopionego masła

Wykonanie

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Nadzienie z jabłek
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż owoce zaczną się rozpadać.
Dodać cynamon, miód i skarmelizować. Jabłka wystudzić.

Orzechowa kruszonka
Do miseczki wsypać mąkę, orzechy i cukier, wlać roztopione masło i wymieszać widelcem do powstania kruszonki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i chwilę wyrobić.
Podzielić na 12 części, formując okrągłe bułeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dnem szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blaszki.
We wgłębienie nakładać nadzienie z jabłek i posypać kruszonką.
Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.

Smacznego

Drożdżówki z jabłkami
Drożdżówki z jabłkami

Źródło przepisu – Moje wypieki

Ilość wyświetleń 472 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 8
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *