Bułeczki drożdżowe z prażonymi jabłkami i pokryte chrupiącą orzechową kruszonką.
Idealne do kawy, na deser lub drugie śniadanie.
Przepis
Składniki
- 540 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 10 g suchych drożdży
- 75 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
Nadzienie z jabłek
- 700 g jabłek
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
Orzechowa kruszonka
- 75 g mąki pszennej
- 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 60 g roztopionego masła
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Nadzienie z jabłek
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż owoce zaczną się rozpadać.
Dodać cynamon, miód i skarmelizować. Jabłka wystudzić.
Orzechowa kruszonka
Do miseczki wsypać mąkę, orzechy i cukier, wlać roztopione masło i wymieszać widelcem do powstania kruszonki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i chwilę wyrobić.
Podzielić na 12 części, formując okrągłe bułeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dnem szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blaszki.
We wgłębienie nakładać nadzienie z jabłek i posypać kruszonką.
Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
Smacznego
Źródło przepisu – Moje wypieki