Dutch Baby, czyli holenderski pieczony naleśnik.
Szybki sposób na przygotowanie pożywnego i sycącego śniadania.
Aby go przygotować, wystarczy zmiksować składniki, a naleśnik piecze się sam.
Przepis
Składniki
- 150 g mąki
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Dodatkowo
- 1 łyżka masła
- cukier puder do posypania
- dowolne owoce
Wykonanie
Żeliwną patelnię (lub inne naczynie do zapiekania) włożyć do piekarnika.
Nagrzewać, aż piekarnik osiągnie 220 stopni C.
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować razem, tak aby było gładkie i lejące.
Nagrzaną patelnię wyjąć z piekarnika, rozprowadzić na niej masło i wlać przygotowane ciasto.
Patelnię ponownie wstawić do piekarnika i piec naleśnik 20 minut.
Upieczony naleśnik posypać cukrem pudrem i ułożyć owoce.
Smacznego
Ilość wyświetleń 610 , dziś 1