Filety w płatkach kukurydzianych

Filety w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku.
Zdrowsza alternatywa dla tłustych, smażonych filetów z kurczaka.

Przepis

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 250 ml mleka
  • 90 g mąki ryżowej (można użyć pszennej)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • pieprz do smaku
  • 125 g płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko

Wykonanie

Filety z kurczaka pokroić na cienkie kotlety. Płatki kukurydziane pokruszyć.
Zmiksować na jednolitą masę mleko, mąkę, paprykę, sól, pieprz i jajko.
Filety przełożyć do masy i dokładnie wymieszać.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i posmarować go 1/2 łyżki oliwy.
Filety wyjmować z masy, obtaczać w pokruszonych płatkach i wykładać na blachę.
Posmarować pozostałą oliwą wierzch kotletów.
Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

Filety w płatkach kukurydzianych
Filety w płatkach kukurydzianych
Ilość wyświetleń 471 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 16
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *