
Filety w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku.
Zdrowsza alternatywa dla tłustych, smażonych filetów z kurczaka.
Przepis
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 250 ml mleka
- 90 g mąki ryżowej (można użyć pszennej)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- pieprz do smaku
- 125 g płatków kukurydzianych
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
Wykonanie
Filety z kurczaka pokroić na cienkie kotlety. Płatki kukurydziane pokruszyć.
Zmiksować na jednolitą masę mleko, mąkę, paprykę, sól, pieprz i jajko.
Filety przełożyć do masy i dokładnie wymieszać.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i posmarować go 1/2 łyżki oliwy.
Filety wyjmować z masy, obtaczać w pokruszonych płatkach i wykładać na blachę.
Posmarować pozostałą oliwą wierzch kotletów.
Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego


Ilość wyświetleń 551 , dziś 1