
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i jagodami.
Dobrze smakują też z dżemem, konfiturą lub z cukrem pudrem 🙂
Przepis
Składniki na ciasto gofrowe
- 310 g mąki
- 500 ml mleka
- 80 ml oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- jagody (dowolna ilość)
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę.
Resztę składników na ciasto gofrowe razem zmiksować, na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Gofrownicę rozgrzać do maksymalnej mocy i piec gofry około 4 minuty.
Czas pieczenia gofrów uzależniony jest od typu gofrownicy.
Gofry podawać ze śmietaną ubitą na sztywno z cukrem pudrem i posypać jagodami.
Smacznego


Ilość wyświetleń 921 , dziś 1