Gofry

Chrupiące gofry z bitą śmietaną i jagodami.
Dobrze smakują też z dżemem, konfiturą lub z cukrem pudrem 🙂

Przepis

Składniki na ciasto gofrowe

  • 310 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • jagody (dowolna ilość)

Wykonanie

Białka ubić na sztywną pianę.
Resztę składników na ciasto gofrowe razem zmiksować, na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Gofrownicę rozgrzać do maksymalnej mocy i piec gofry około 4 minuty.
Czas pieczenia gofrów uzależniony jest od typu gofrownicy.
Gofry podawać ze śmietaną ubitą na sztywno z cukrem pudrem i posypać jagodami.

Smacznego

Gofry
Gofry
Ilość wyświetleń 921 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *