Gołąbki bez zawijania to szybsza i równie smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków.
Można je przygotować także z kapusty włoskiej lub pekińskiej.
Przepis
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1/2 małej kapusty (lub 1/4 dużej)
- 80 g ugotowanego ryżu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy – suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- 1 jajko
Sos
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- sól i pieprz
- 100 ml wody
Wykonanie
Mięso zmielić, kapustę drobno poszatkować i wymieszać z mięsem.
Dodać ryż, przyprawy, jajko i całą masę dokładnie wymieszać.
Zwilżonymi dłońmi uformować podłużne kotlety i ugotować na parze.
Składniki na sos zagotować na patelni z szerokim dnem.
Gołąbki przełożyć do sosu i dusić je w sosie około 10 minut.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego
Ilość wyświetleń 746 , dziś 1