
Dziś na obiad poleca się filet z indyka w sosie śmietanowo – porowym.
Delikatne, duszone mięso i aromatyczny sos.
Przepis
Składniki
- 350 g filetu z indyka
- 1 mały por (biała część)
- łyżka masła
- 60 ml słodkiej śmietanki 30%
- łyżeczka mąki
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka curry
Wykonanie
Filet z indyka pokroić w plastry i posypać curry.
Przełożyć na patelnię, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Białą część pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce.
Następnie pora dodać na patelnię i całość dusić do miękkości mięsa.
Śmietankę wymieszać z mąką, dodać 2 łyżki wywaru z patelni, całość wymieszać i przelać do mięsa.
Następnie dodać masło, sól, pieprz i chwilę gotować do uzyskania gęstszej konsystencji sosu.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego


Ilość wyświetleń 1 369 , dziś 1