Dziś na blogu miał być inny przepis, ale te jagodzianki zasługują na pierwszeństwo 😉
Delikatne, puszyste, pełne jagodowego nadzienia, długo utrzymują świeżość.
Tym razem wersja z kruszonką.
Przepis
Składniki
- 530 g mąki
- 6 żółtek
- 200 ml mleka
- 100 g roztopionego masła
- 80 g cukru
- 10 g drożdży instant
Nadzienie
- 300 g jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
Kruszonka
- 25 g roztopionego masła
- 25 g cukru
- 50 g mąki
Dodatkowo
- 1 jajko+łyżka mleka do posmarowania bułek
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę wyrobić.
Podzielić na 12 równych części i uformować z nich bułeczki.
Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni, na środek nałożyć łyżkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłe bułki.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i wymieszać widelcem.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 170 stopni C około 30 minut.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego