Jagodzianki z kruszonką

Dziś na blogu miał być inny przepis, ale te jagodzianki zasługują na pierwszeństwo 😉
Delikatne, puszyste, pełne jagodowego nadzienia, długo utrzymują świeżość.
Tym razem wersja z kruszonką.

Przepis

Składniki

  • 530 g mąki
  • 6 żółtek
  • 200 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • 10 g drożdży instant

Nadzienie

  • 300 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki

Kruszonka

  • 25 g roztopionego masła
  • 25 g cukru
  • 50 g mąki

Dodatkowo

  • 1 jajko+łyżka mleka do posmarowania bułek
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę wyrobić.
Podzielić na 12 równych części i uformować z nich bułeczki.
Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni, na środek nałożyć łyżkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłe bułki.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i wymieszać widelcem.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 170 stopni C około 30 minut.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Jagodzianki z kruszonką
Jagodzianki z kruszonką
Ilość wyświetleń 2 273 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *