Miękkie i puszyste jagodzianki to idealne rozwiązanie na lato.
Można do nich użyć zarówno jagód, jak i borówek.
Przepis
Składniki
- 520 g mąki
- 250 ml mleka
- 80 g roztopionego masła
- 7 g drożdży instant
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
Nadzienie
- 280 g jagód lub borówek
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Jagody lub borówki wymieszać z cukrem i mąką.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i chwilę wyrobić.
Podzielić na 15 równych części i uformować z nich bułeczki.
Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni, na środek nałożyć łyżkę nadzienia, zlepić i uformować owalne bułki.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piec w temperaturze 190 stopni C około 20 minut.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego