Jesienne ciasto

Figi, jabłka w cynamonie i orzechy włoskie,
a wszystko to zatopione w puszystym biszkopcie.
Idealne ciasto na jesienne dni.

Przepis

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka
  • 3 figi
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder + cynamon do posypania ciasta

Wykonanie

Jabłka obrać, pokroić w plasterki i posypać 1 łyżeczką cynamonu.
Figi umyć i pokroić w plasterki.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej powoli wlewać olej, cały czas miksując.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki 23×23 cm wyłożonej papierem przełożyć ciasto i wyrównać.
Ułożyć jabłka i figi, wciskając je lekko do środka i posypać posiekanymi orzechami.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego

Jesienne ciasto
Jesienne ciasto
Ilość wyświetleń 1 119 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *