Figi, jabłka w cynamonie i orzechy włoskie,
a wszystko to zatopione w puszystym biszkopcie.
Idealne ciasto na jesienne dni.
Przepis
Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka
- 3 figi
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder + cynamon do posypania ciasta
Wykonanie
Jabłka obrać, pokroić w plasterki i posypać 1 łyżeczką cynamonu.
Figi umyć i pokroić w plasterki.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej powoli wlewać olej, cały czas miksując.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki 23×23 cm wyłożonej papierem przełożyć ciasto i wyrównać.
Ułożyć jabłka i figi, wciskając je lekko do środka i posypać posiekanymi orzechami.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego
Ilość wyświetleń 1 451 , dziś 1