Dziś proponuję ciasto jogurtowiec a’la tiramisu.
Łączy w sobie smaki sernika i kawy.
Do masy potrzebne są tylko białka, a z żółtek można przygotować pieczone pączki z mojego przepisu.
Przepis
Składniki
Masa jogurtowa
- 1200 g jogurtu greckiego
- 2 budynie cappuccino *
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
* budyń cappuccino można zastąpić śmietankowym i dodać 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo
- 20 sztuk podłużnych biszkoptów
- 200 ml zaparzonej i wystudzonej kawy
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać proszek budyniowy, jogurt i krótko miksować na niskich obrotach.
Spód brytfanki o wymiarach 25×35 wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć 1/3 masy jogurtowej.
10 biszkoptów zanurzyć w kawie i układać w odstępach na masie jogurtowej.
Na biszkopty wyłożyć kolejną 1/3 masy jogurtowej i wyrównać.
Pozostałe 10 biszkoptów zanurzać w kawie i układać na masie w innych miejscach niż poprzednia warstwa.
Na biszkopty wylać resztę masy jogurtowej i wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę.
Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na około 30 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika, wystudzić i wstawić do lodówki.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub cappuccino w proszku.
Smacznego