
Dziś proponuję kofty z indyka,
czyli szaszłyki z mięsa mielonego z dodatkiem dużej ilości ziół i przypraw
pochodzące z kuchni bliskowschodniej.
Do ich przygotowania można wykorzystać różne rodzaje mięsa.
Przepis
Składniki
- 400 g zmielonego filetu z indyka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy zioła greckie
(mieszanka zawiera m.in. oregano, miętę, pietruszkę, bazylię, tymianek, szałwię) - 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól i pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 mały ogórek zielony
- sól i pieprz
Wykonanie
Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami, jajkiem i bułką tartą.
Zwilżonymi dłońmi uformować podłużne kotlety i nadziać na patyczki do szaszłyków.
Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym oliwą.
Piec w temperaturze 190 stopni C około 30 minut.
Ogórka utrzeć na grubych oczkach tarki i odcisnąć z nadmiaru wody.
Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Upieczone kofty podawać z jogurtem, dowolną sałatką i ryżem.
Smacznego


Ilość wyświetleń 1 069 , dziś 1