Kostka arbuzowa

Puszysty biszkopt, śmietanowo-arbuzowa pianka i mus arbuzowy.
Delikatne i orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni.
Jeśli lubicie arbuza, koniecznie spróbujcie 😉

Przepis

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g cukru

Śmietanowo – arbuzowa pianka

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • śmietan – fix
  • galaretka arbuzowa

Do nasączenia

  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Mus arbuzowy

  • 550 g arbuza
  • 3 galaretki arbuzowe

Wykonanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki 23×26 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Ostygnięty biszkopt nasączyć.

Śmietanowo – arbuzowa pianka

Galaretkę rozpuścić w 120 ml wody i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno i, dalej miksując, dodawać tężejącą galaretkę.
Dokładnie wymieszać, przełożyć na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Mus arbuzowy

Galaretki rozpuścić w 400 ml wody i pozostawić do ostygnięcia.
Z arbuza usunąć pestki i zmiksować go blenderem, wymieszać z lekko tężejącą galaretką (musi być jeszcze płynna)
i wylać na śmietanową piankę. Wstawić do lodówki, aby mus stężał.

Smacznego

Kostka arbuzowa
Kostka arbuzowa
Ilość wyświetleń 1 511 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 41
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *