Puszysty biszkopt, śmietanowo-arbuzowa pianka i mus arbuzowy.
Delikatne i orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni.
Jeśli lubicie arbuza, koniecznie spróbujcie 😉
Przepis
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g cukru
Śmietanowo – arbuzowa pianka
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- śmietan – fix
- galaretka arbuzowa
Do nasączenia
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Mus arbuzowy
- 550 g arbuza
- 3 galaretki arbuzowe
Wykonanie
Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki 23×26 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Ostygnięty biszkopt nasączyć.
Śmietanowo – arbuzowa pianka
Galaretkę rozpuścić w 120 ml wody i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno i, dalej miksując, dodawać tężejącą galaretkę.
Dokładnie wymieszać, przełożyć na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Mus arbuzowy
Galaretki rozpuścić w 400 ml wody i pozostawić do ostygnięcia.
Z arbuza usunąć pestki i zmiksować go blenderem, wymieszać z lekko tężejącą galaretką (musi być jeszcze płynna)
i wylać na śmietanową piankę. Wstawić do lodówki, aby mus stężał.
Smacznego