Dziś mija rok odkąd zamieściłam pierwszy przepis na blogu.
Wtedy rozpoczęła się moja przygoda z aparatem i fotografią kulinarną.
Od tamtego czasu na blogu pojawiło się 150 przepisów.
Rocznicę bloga postanowiłam uczcić na słodko 😀
Kostka brzoskwiniowa to puszysty biszkopt, pianka śmietanowo-jogurtowa i mus brzoskwiniowy.
Przepis
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g cukru
Śmietanowo – jogurtowa pianka
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 ml jogurtu greckiego
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Do nasączenia
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Mus brzoskwiniowy
- brzoskwinie w puszce
- galaretka pomarańczowa
- galaretka brzoskwiniowa
Wykonanie
Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki 25×35 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Wystudzony biszkopt nasączyć.
Śmietanowo – jogurtowa pianka
Galaretki rozpuścić w 300 ml wody i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt i, dalej miksując, dodawać tężejącą galaretkę.
Dokładnie wymieszać, przełożyć na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Mus brzoskwiniowy
Galaretki rozpuścić w 400 ml wody i pozostawić do wystudzenia.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i zmiksować blenderem na mus.
Wymieszać z wystudzoną galaretką (musi być jeszcze płynna) i wylać na śmietanową piankę.
Wstawić do lodówki, aby mus stężał.
Smacznego
CUDOWNA
Dziękuję 😉