Kostka truskawkowo - daktylowa 1

Daktylowy spód, galaretka z truskawkami, panna cotta i mus truskawkowy.
Letnie orzeźwiające ciasto poleca się do kawy 🙂

Przepis

Składniki

Spód daktylowy

  • 275 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 220 ml zaparzonej kawy (ja zaparzyłam w ekspresie)
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g daktyli suszonych

Galaretka z truskawkami

  • 300 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wrzątku

Warstwa panna cotta

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 30 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Mus truskawkowy

  • 200 g truskawek mrożonych lub świeżych
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 ml wrzątku

Wykonanie

Spód daktylowy

Daktyle pokroić w paski, zalać gorącą kawą, następnie odstawić na 30 minut.
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodać daktyle z kawą, jajka, olej, następnie dokładnie wymieszać łyżką.
Do brytfanki 25×35 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Wystudzone ciasto wyrównać, odcinając przypieczony wierzch, po czym przełożyć je do brytfanki.

Galaretka z truskawkami

Galaretki zalać wrzątkiem, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście daktylowym.
Tężejącą galaretkę wylać na ciasto z truskawkami, następnie wstawić do lodówki.

Warstwa panna cotta

Żelatynę zalać 6 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać.
Śmietankę wymieszać z cukrem i doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z palnika, wymieszać z gorącą żelatyną, następnie pozostawić do wystudzenia.
Następnie wylać na stężałą warstwę truskawkową, po czym wstawić do lodówki.

Mus truskawkowy

Galaretki rozpuścić w 400 ml wody i pozostawić do wystudzenia.
Truskawki zmiksować blenderem na mus.
Wymieszać z wystudzoną galaretką (musi być jeszcze płynna) i wylać na stężałą panna cottę.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego

Kostka truskawkowo - daktylowa 2
Kostka truskawkowo - daktylowa 3
Ilość wyświetleń 124 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.