Daktylowy spód, galaretka z truskawkami, panna cotta i mus truskawkowy.
Letnie orzeźwiające ciasto poleca się do kawy 🙂
Przepis
Składniki
Spód daktylowy
- 275 g mąki
- 2 jajka
- 50 g cukru trzcinowego
- 220 ml zaparzonej kawy (ja zaparzyłam w ekspresie)
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g daktyli suszonych
Galaretka z truskawkami
- 300 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 ml wrzątku
Warstwa panna cotta
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 30 g cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Mus truskawkowy
- 200 g truskawek mrożonych lub świeżych
- 2 galaretki truskawkowe
- 400 ml wrzątku
Wykonanie
Spód daktylowy
Daktyle pokroić w paski, zalać gorącą kawą, następnie odstawić na 30 minut.
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodać daktyle z kawą, jajka, olej, następnie dokładnie wymieszać łyżką.
Do brytfanki 25×35 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Wystudzone ciasto wyrównać, odcinając przypieczony wierzch, po czym przełożyć je do brytfanki.
Galaretka z truskawkami
Galaretki zalać wrzątkiem, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście daktylowym.
Tężejącą galaretkę wylać na ciasto z truskawkami, następnie wstawić do lodówki.
Warstwa panna cotta
Żelatynę zalać 6 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać.
Śmietankę wymieszać z cukrem i doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z palnika, wymieszać z gorącą żelatyną, następnie pozostawić do wystudzenia.
Następnie wylać na stężałą warstwę truskawkową, po czym wstawić do lodówki.
Mus truskawkowy
Galaretki rozpuścić w 400 ml wody i pozostawić do wystudzenia.
Truskawki zmiksować blenderem na mus.
Wymieszać z wystudzoną galaretką (musi być jeszcze płynna) i wylać na stężałą panna cottę.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego