Kotlety jajeczno - ziemniaczane

Kotlety jajeczno – ziemniaczane z chrzanem to danie postne,
które dobrze komponuje się z lekką, wiosenną sałatką.
Wielkanocnym akcentem w tym daniu są jajka i chrzan.

Przepis

Składniki

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki chrzanu
  • pęczek koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1/3 szklanki bułki tartej + do panierowania
  • 1 jajko surowe

Wykonanie

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Jajka utrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do ziemniaków.
Koperek i szczypiorek drobno posiekać, dodać wraz z pozostałymi składnikami do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut.
Podawać z sałatką.

Smacznego

Kotlety jajeczno - ziemniaczane
Kotlety jajeczno - ziemniaczane
Ilość wyświetleń 1 557 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *