Kotlety jajeczno – ziemniaczane z chrzanem to danie postne,
które dobrze komponuje się z lekką, wiosenną sałatką.
Wielkanocnym akcentem w tym daniu są jajka i chrzan.
Przepis
Składniki
- 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki chrzanu
- pęczek koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- 1/3 szklanki bułki tartej + do panierowania
- 1 jajko surowe
Wykonanie
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Jajka utrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do ziemniaków.
Koperek i szczypiorek drobno posiekać, dodać wraz z pozostałymi składnikami do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut.
Podawać z sałatką.
Smacznego
Ilość wyświetleń 1 557 , dziś 1