Kotlety mielone z dodatkiem brokuła, delikatne, dietetyczne i z wyraźnym aromatem ziół.
Do przygotowania w piekarniku, bez smażenia.
Przepis
Składniki
- 350 g filetu z indyka lub kurczaka
- 1 mały brokuł
- bułka kajzerka
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Brokuła włożyć do gorącej osolonej wody i gotować 10 minut, wystudzić i drobno posiekać.
Bułkę zalać wodą i odstawić do namoczenia.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką, dodać jajko, sól i pieprz (do smaku).
Dodać bazylię, tymianek, posiekanego brokuła, bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go oliwą.
Uformować niewielkie kotlety i układać na blaszce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec 15 minut.
Następnie przewrócić kotlety na drugą stronę i piec kolejne 15 minut w 180 stopniach C.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego