Kotlety mielone z brokułem

Kotlety mielone z dodatkiem brokuła, delikatne, dietetyczne i z wyraźnym aromatem ziół.
Do przygotowania w piekarniku, bez smażenia.

Przepis

Składniki

  • 350 g filetu z indyka lub kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • bułka kajzerka
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Brokuła włożyć do gorącej osolonej wody i gotować 10 minut, wystudzić i drobno posiekać.
Bułkę zalać wodą i odstawić do namoczenia.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką, dodać jajko, sól i pieprz (do smaku).
Dodać bazylię, tymianek, posiekanego brokuła, bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go oliwą.
Uformować niewielkie kotlety i układać na blaszce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec 15 minut.
Następnie przewrócić kotlety na drugą stronę i piec kolejne 15 minut w 180 stopniach C.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

Kotlety mielone z brokułem
Kotlety mielone z brokułem
Ilość wyświetleń 752 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *