Pieczone kotlety ziemniaczane to moja alternatywa dla smażonych placków ziemniaczanych.
Podawane z sosem pieczarkowym lub dowolnym innym.
Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę.
Dodać curry, kurkumę, sól, pieprz, szczypiorek, koperek i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać jajko i bułkę tartą. Całość wymieszać i uformować owalne lub okrągłe kotlety.
Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 220 stopni C przez około 30 minut.
Podawać z sosem pieczarkowym lub dowolnym innym.
Smacznego
Ilość wyświetleń 430 , dziś 1