Kotlety ziemniaczane

Pieczone kotlety ziemniaczane to moja alternatywa dla smażonych placków ziemniaczanych.
Podawane z sosem pieczarkowym lub dowolnym innym.
Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę.
Dodać curry, kurkumę, sól, pieprz, szczypiorek, koperek i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać jajko i bułkę tartą. Całość wymieszać i uformować owalne lub okrągłe kotlety.
Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 220 stopni C przez około 30 minut.
Podawać z sosem pieczarkowym lub dowolnym innym.

Smacznego

Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane
Ilość wyświetleń 430 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *