Moja alternatywa dla tradycyjnego barszczu.
Zupa – krem z buraków z karmelizowanymi jabłkami.
Wyrazisty kolor i delikatny smak.
Przepis
Składniki
- 1 kg buraków
- 3 ziemniaki
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 jabłka
- 1 łyżka miodu
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Buraki i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą do przykrycia warzyw.
Dodać sok z cytryny, oliwę i gotować pod przykryciem około 40 minut.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i skarmelizować z miodem. Dodać do buraków i gotować jeszcze 10 minut.
Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Na koniec dodać majeranek, sól i pieprz do smaku.
Smacznego
Ilość wyświetleń 470 , dziś 1