Krem z buraków

Moja alternatywa dla tradycyjnego barszczu.
Zupa – krem z buraków z karmelizowanymi jabłkami.
Wyrazisty kolor i delikatny smak.

Przepis

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 3 ziemniaki
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Buraki i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą do przykrycia warzyw.
Dodać sok z cytryny, oliwę i gotować pod przykryciem około 40 minut.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i skarmelizować z miodem. Dodać do buraków i gotować jeszcze 10 minut.
Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Na koniec dodać majeranek, sól i pieprz do smaku.

Smacznego

Krem z buraków
Krem z buraków
Ilość wyświetleń 470 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *