Seler jest częstym dodatkiem do zup lub surówek.
Lekki krem, w którym stanowi on główny składnik, zawiera wiele wartości odżywczych
i korzystnie wpływa na zdrowie.
Przepis
Składniki
- 1 duży seler
- 3-4 ziemniaki
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 łyżka oliwy
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mieszanki ziół tajskich
- sól i pieprz do smaku
- 50 ml śmietanki 18% lub 30%
Wykonanie
Ziemniaki i seler obrać i pokroić w kostkę, a seler naciowy w paski.
Przełożyć do garnka, dodać oliwę i 1,5 litra wody, następnie gotować aż warzywa zmiękną.
Całość zmiksować blenderem na gładki krem, dodać przyprawy, śmietankę i chwilę podgrzewać.
Podawać z grzankami.
Smacznego
Ilość wyświetleń 311 , dziś 1