Krewetki z guacamole

Krewetki z guacamole podane na ogórku to propozycja szybkiej i ciekawej przekąski.
Orientalna marynata sprawia, że krewetki są aromatyczne, a guacamole podkreśla ich smak.

Przepis

Składniki

  • 20 sztuk średniej wielkości krewetek mrożonych
  • ogórek zielony (1 duży lub 2 małe)

Marynata do krewetek

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • szczypta chilli
  • 3 łyżki soku z limonki lub cytryny

Guacamole

  • 2 awokado
  • 1 pomidor
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Krewetki rozmrozić, oderwać ogonki, umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać w misce, dodać krewetki, przykryć folią i odstawić na około 30 minut do lodówki.
Krewetki wyjąć z marynaty i nabijać na patyczki do szaszłyków.
Przełożyć na ruszt piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Guacamole
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ i rozgnieść widelcem.
Pomidora obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Do awokado dodać sok z cytryny, pomidora, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

Ogórka obrać i pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
Na każdy plaster nałożyć czubatą łyżeczkę guacamole, na wierchu ułożyć krewetkę.

Smacznego

Krewetki z guacamole
Krewetki z guacamole
Ilość wyświetleń 2 968 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *