Krewetki z guacamole podane na ogórku to propozycja szybkiej i ciekawej przekąski.
Orientalna marynata sprawia, że krewetki są aromatyczne, a guacamole podkreśla ich smak.
Przepis
Składniki
- 20 sztuk średniej wielkości krewetek mrożonych
- ogórek zielony (1 duży lub 2 małe)
Marynata do krewetek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- szczypta chilli
- 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
Guacamole
- 2 awokado
- 1 pomidor
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Krewetki rozmrozić, oderwać ogonki, umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać w misce, dodać krewetki, przykryć folią i odstawić na około 30 minut do lodówki.
Krewetki wyjąć z marynaty i nabijać na patyczki do szaszłyków.
Przełożyć na ruszt piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Guacamole
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ i rozgnieść widelcem.
Pomidora obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Do awokado dodać sok z cytryny, pomidora, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Ogórka obrać i pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
Na każdy plaster nałożyć czubatą łyżeczkę guacamole, na wierchu ułożyć krewetkę.
Smacznego