Moja alternatywa dla smażonych kotletów mielonych.
Pieczone kulki z mięsa mielonego z dodatkiem jabłka.
Chrupiące na zewnątrz, miękkie i soczyste w środku.
Kotlety można uformować na kształt tradycyjnego mielonego lub, jak ja, w formie kulek.
Smakują dobrze zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno jako przekąska.
Przepis
Składniki
- 250g filetu z indyka lub kurczaka
- 1 jabłko
- ½ bułki kajzerki
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej + do panierowania
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Bułkę zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką. Wymieszać z jabłkiem i resztą składników.
Z mięsnej masy uformować kulki wielkości pulpetów i obtoczyć w bułce tartej.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec w 190 stopniach C przez 50 minut.
Można podawać z ziemniakami lub ryżem i np. z buraczkami.
Smacznego