Kulki mięsne

Moja alternatywa dla smażonych kotletów mielonych.
Pieczone kulki z mięsa mielonego z dodatkiem jabłka.
Chrupiące na zewnątrz, miękkie i soczyste w środku.
Kotlety można uformować na kształt tradycyjnego mielonego lub, jak ja, w formie kulek.
Smakują dobrze zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno jako przekąska.


Przepis

Składniki

  • 250g filetu z indyka lub kurczaka
  • 1 jabłko
  • ½ bułki kajzerki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej + do panierowania
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Bułkę zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką. Wymieszać z jabłkiem i resztą składników.
Z mięsnej masy uformować kulki wielkości pulpetów i obtoczyć w bułce tartej.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec w 190 stopniach C przez 50 minut.
Można podawać z ziemniakami lub ryżem i np. z buraczkami.

Smacznego

Kulki mięsne

Kulki mięsne

Ilość wyświetleń 564 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *