Kurczak po indyjsku

Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtu i curry duszona w sosie pomidorowo – orzechowym.
Pomysł na aromatyczny obiad w orientalnym stylu.

Przepis

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 czubate łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól do smaku

Wykonanie

W misce wymieszać 100 g jogurtu z sokiem z cytryny i przyprawą curry.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z powstałą marynatą.
Odstawić pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut,
następnie odcedzić i zblendować z passatą, resztą jogurtu, syropem klonowym oraz garam masala.
Cukinię obrać i pokroić w kostkę.
Przełożyć na patelnię, dodając mięso w marynacie oraz zblendowany sos orzechowy.
Dusić pod przykryciem około 30 minut, w razie potrzeby doprawić solą.
Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, aby sos zgęstniał.
Podawać z ryżem.

Smacznego

Kurczak po indyjsku
Kurczak po indyjsku
Ilość wyświetleń 752 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *