Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtu i curry duszona w sosie pomidorowo – orzechowym.
Pomysł na aromatyczny obiad w orientalnym stylu.
Przepis
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 60 g orzechów nerkowca
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 czubate łyżeczki curry
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- sól do smaku
Wykonanie
W misce wymieszać 100 g jogurtu z sokiem z cytryny i przyprawą curry.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z powstałą marynatą.
Odstawić pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut,
następnie odcedzić i zblendować z passatą, resztą jogurtu, syropem klonowym oraz garam masala.
Cukinię obrać i pokroić w kostkę.
Przełożyć na patelnię, dodając mięso w marynacie oraz zblendowany sos orzechowy.
Dusić pod przykryciem około 30 minut, w razie potrzeby doprawić solą.
Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, aby sos zgęstniał.
Podawać z ryżem.
Smacznego