
Kurczak słodko – kwaśny to danie kuchni orientalnej.
Bazuje ono na kontrastowych smakach – słodyczy ananasa,
kwaśnym smaku keczupu i mieszance przypraw w 5 smakach.
Mój przepis to delikatniejsza wersja tego dania, w której składników się nie smaży, tylko dusi.
Przepis
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- ½ ananasa w puszce
- 2 marchewki
- 3 łyżki keczupu
- łyżeczka przyprawy do kurczaka w 5 smakach
- sól
Wykonanie
Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą i solą.
Przełożyć na patelnię, wlać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem 10 minut.
Marchew pokroić w słupki, dodać do mięsa, dolać pół szklanki zalewy z ananasa i dusić 15 minut.
Ananasa pokroić w kostkę, dodać do mięsa, wlać keczup i dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem.
Smacznego


Ilość wyświetleń 521 , dziś 1