Kurczak słodko - kwaśny

Kurczak słodko – kwaśny to danie kuchni orientalnej.
Bazuje ono na kontrastowych smakach – słodyczy ananasa,
kwaśnym smaku keczupu i mieszance przypraw w 5 smakach.
Mój przepis to delikatniejsza wersja tego dania, w której składników się nie smaży, tylko dusi.

Przepis

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • ½ ananasa w puszce
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki keczupu
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka w 5 smakach
  • sól

Wykonanie

Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą i solą.
Przełożyć na patelnię, wlać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem 10 minut.
Marchew pokroić w słupki, dodać do mięsa, dolać pół szklanki zalewy z ananasa i dusić 15 minut.
Ananasa pokroić w kostkę, dodać do mięsa, wlać keczup i dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem.

Smacznego

Kurczak słodko - kwaśny
Kurczak słodko - kwaśny
Ilość wyświetleń 521 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *