Filety z kurczaka przekładane plastrami jabłka i cebuli,
polane mieszanką keczupu, oliwy i rozmarynu.
Sposób na aromatyczny, jednogarnkowy obiad.
Przepis
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- cebula
- łyżeczka słodkiej papryki
- 7 łyżek keczupu
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka posiekanego rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego)
- sól do smaku
Wykonanie
Filety z kurczaka pokroić na cienkie kotlety (delikatnie rozbić je tłuczkiem).
Mięso natrzeć słodką papryką i posolić.
Keczup wymieszać z oliwą i rozmarynem.
Cebulę i jabłko pokroić w okrągłe plasterki.
Naczynie żaroodporne natrzeć odrobiną oliwy i układać warstwy mięsa na przemian z plastrami cebuli i jabłka.
Każdą warstwę po ułożeniu polać keczupem z oliwą.
Naczynie żaroodporne szczelnie przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 190 stopni C przez około godzinę.
Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.
Smacznego
Ilość wyświetleń 997 , dziś 1