Kurczak w keczupie

Filety z kurczaka przekładane plastrami jabłka i cebuli,
polane mieszanką keczupu, oliwy i rozmarynu.
Sposób na aromatyczny, jednogarnkowy obiad.

Przepis

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • cebula
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 7 łyżek keczupu
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka posiekanego rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego)
  • sól do smaku

Wykonanie

Filety z kurczaka pokroić na cienkie kotlety (delikatnie rozbić je tłuczkiem).
Mięso natrzeć słodką papryką i posolić.
Keczup wymieszać z oliwą i rozmarynem.
Cebulę i jabłko pokroić w okrągłe plasterki.
Naczynie żaroodporne natrzeć odrobiną oliwy i układać warstwy mięsa na przemian z plastrami cebuli i jabłka.
Każdą warstwę po ułożeniu polać keczupem z oliwą.
Naczynie żaroodporne szczelnie przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 190 stopni C przez około godzinę.
Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.

Smacznego

Kurczak w keczupie
Kurczak w keczupie
Ilość wyświetleń 997 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *