Kurkuma to przyprawa, której najczęściej używam w swojej kuchni.
Natomiast mięso, ze względów zdrowotnych, jedynie duszę albo piekę.
Czas przygotowywania potraw w ten sposób jest na pewno dłuższy,
ale dania są dzięki temu zdrowsze i równie smaczne.
Przepis
Składniki
- filet z kurczaka
- 3 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 100 g groszku cukrowego (można zastąpić fasolką szparagową)
- ½ papryki
- 200 ml passaty
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć kurkumą i posypać solą.
Przełożyć na patelnię, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem 15 minut.
Dodać marchew pokrojoną w plasterki i ziemniaki w kostkę.
Dusić 10 minut, w razie potrzeby podlać wodą.
Dodać passatę, cukier, pieprz, sól do smaku i dusić do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dodać groszek cukrowy i paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić jeszcze przez kilka minut.
Podawać z ryżem. Można posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego