Kurczak w maślance i winie

Filety z kurczaka marynowane w maślance z dodatkiem przypraw, pieczone w winie.
Dzięki marynacie mięso jest miękkie, aromatyczne i soczyste, a wino podkreśla smak.

Przepis

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 200 ml wina białego wytrawnego
  • 1 łyżka oliwy

Marynata

  • 300 ml maślanki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • ½ łyżeczki curry
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli himalajskiej

Wykonanie

Składniki marynaty wymieszać.
Filety umyć, osuszyć, podzielić na pół i przełożyć do marynaty na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, przełożyć osączonego z marynaty kurczaka,
podlać winem i piec godzinę w temperaturze 190 stopni C.
Podawać z ziemniakami i sałatką.

Smacznego

Kurczak w maślance i winie
Kurczak w maślance i winie
Ilość wyświetleń 495 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *