Filety z kurczaka marynowane w maślance z dodatkiem przypraw, pieczone w winie.
Dzięki marynacie mięso jest miękkie, aromatyczne i soczyste, a wino podkreśla smak.
Przepis
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 200 ml wina białego wytrawnego
- 1 łyżka oliwy
Marynata
- 300 ml maślanki
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- ½ łyżeczki curry
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soli himalajskiej
Wykonanie
Składniki marynaty wymieszać.
Filety umyć, osuszyć, podzielić na pół i przełożyć do marynaty na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, przełożyć osączonego z marynaty kurczaka,
podlać winem i piec godzinę w temperaturze 190 stopni C.
Podawać z ziemniakami i sałatką.
Smacznego
Ilość wyświetleń 495 , dziś 1