Kurczak w sosie brzoskwiniowym

„Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.”
Anthelme Brillat-Savarin.
Kurczak nie musi być nudny. Jest wiele sposobów przygotowania filetu z kurczaka.
Propozycja dla amatorów mięsa w słodkiej odsłonie.

Przepis

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • ½  łyżeczki kurkumy
  • sól
  • ½ łyżeczki curry

Składniki na sos

  • puszka brzoskwiń
  • łyżka miodu
  • ½ szklanki śmietanki 18% lub 30%
  • 3 łyżki zalewy z brzoskwiń
  • sól do smaku

Wykonanie

Mięso pokroić w plastry, natrzeć mieszanką przypraw i ugotować na parze.
Z puszki brzoskwiń odłożyć kilka połówek do podania.
Pozostałe brzoskwinie zmiksować blenderem z resztą składników na sos.
Sos gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
Dodać ugotowane mięso i jeszcze chwilę podgrzewać.
Podawać z ryżem i połówkami brzoskwiń.

Smacznego

Kurczak w sosie brzoskwiniowym
Kurczak w sosie brzoskwiniowym
Ilość wyświetleń 649 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 17
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *