„Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.”
Anthelme Brillat-Savarin.
Kurczak nie musi być nudny. Jest wiele sposobów przygotowania filetu z kurczaka.
Propozycja dla amatorów mięsa w słodkiej odsłonie.
Przepis
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól
- ½ łyżeczki curry
Składniki na sos
- puszka brzoskwiń
- łyżka miodu
- ½ szklanki śmietanki 18% lub 30%
- 3 łyżki zalewy z brzoskwiń
- sól do smaku
Wykonanie
Mięso pokroić w plastry, natrzeć mieszanką przypraw i ugotować na parze.
Z puszki brzoskwiń odłożyć kilka połówek do podania.
Pozostałe brzoskwinie zmiksować blenderem z resztą składników na sos.
Sos gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
Dodać ugotowane mięso i jeszcze chwilę podgrzewać.
Podawać z ryżem i połówkami brzoskwiń.
Smacznego
Ilość wyświetleń 715 , dziś 1