Filety z kurczaka w delikatnym koperkowym sosie.
Dietetyczne, lekkostrawne danie, które dobrze smakuje zarówno z ryżem, jak i z ziemniakami.
Przepis
Składniki
- 350 g filetu z kurczaka
- 1 duża marchew
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
Wykonanie
Mięso pokroić w plastry i natrzeć kurkumą, solą i pieprzem.
Oprószyć mąką, przełożyć na patelnię, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do mięsa.
Dusić razem do miękkości mięsa. Na koniec dodać śmietankę, posiekany koperek i gotować razem około 2 minuty.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego
Ilość wyświetleń 1 068 , dziś 1