Pogoda podczas majówki niestety nie rozpieszcza i nie sprzyja grillowaniu.
Na poprawę nastroju proponuję lekkiego i smacznego kurczaka w sosie z whisky 😉
Whisky dodaje daniu przyjemny aromat, podkreśla smak, a procenty nie są wyczuwalne.
Przepis
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 50 ml śmietanki kremówki
- 30 ml whisky
Wykonanie
Mięso pokroić w plastry, natrzeć papryką, tymiankiem, solą, pieprzem i oliwą.
Przełożyć na patelnię, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dusić do jego miękkości.
Dodać whisky i gotować minutę, aż alkohol odparuje.
Na koniec dodać śmietankę i natkę pietruszki, gotując tylko przez chwilę.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Smacznego
Ilość wyświetleń 2 201 , dziś 1