Kurczak w sosie z whisky

Pogoda podczas majówki niestety nie rozpieszcza i nie sprzyja grillowaniu.
Na poprawę nastroju proponuję lekkiego i smacznego kurczaka w sosie z whisky 😉
Whisky dodaje daniu przyjemny aromat, podkreśla smak, a procenty nie są wyczuwalne.

Przepis

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 30 ml whisky

Wykonanie

Mięso pokroić w plastry, natrzeć papryką, tymiankiem, solą, pieprzem i oliwą.
Przełożyć na patelnię, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dusić do jego miękkości.
Dodać whisky i gotować minutę, aż alkohol odparuje.
Na koniec dodać śmietankę i natkę pietruszki, gotując tylko przez chwilę.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.

Smacznego

Kurczak w sosie z whisky
Kurczak w sosie z whisky
Ilość wyświetleń 1 113 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 9
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *